Therapie met paarden & Paardencoaching

Therapie met paarden & Paardencoaching


Ook voor kinderen? Ja juist voor kinderen! Kinderen hebben een enorme kracht in zich schuilen maar het zicht hierop is soms verdwenen door omstandigheden in het heden of uit het verleden. Door het inzetten van creatieve opdrachten met het paard, gericht op de belevingswereld en de ontwikkeling van een kind speuren we samen stagnaties op en werken we aan nieuwe vaardigheden. Door middel van het samenzijn met een paard, omgeven door zijn of haar kudde, het borstelen ervan, wandelen en knuffelen gaan er vaak deuren open naar nieuwe mogelijkheden en zekerheden voor het kind. Hierbij hanteer ik de ontwikkelingstheorie van E. Erikson (Deense psycholoog).

Ervaren met paarden, voor jong en oud!


Je hebt zoveel geprobeerd. Geen gesprek lijkt te helpen.

Je wilt weer voelen. Maar dat doet zo'n pijn. 

Je zoekt het kind in jou, maar je kunt hem of haar niet vinden. 

Je gaat maar door, om te blijven bestaan. 

Wie houdt jou een spiegel voor? 


Nee, dat ben ik niet. Met alles wat ik wel kan doen, ben ik niet degene die jouw 'zijn' direct aanvoelt. Hier heb ik een 'hulpinstrument' voor; het paard. Het paard reageert in het hier en nu, en spiegelt zo wie jij bent, wat je doet en laat zien. Jij gaat op deze manier ervaren wat er in je omgaat zonder dat je per se hoeft te praten. Je kiest er zelf voor of je dit wilt of niet. Een paard spiegelt omdat het zoekt naar veiligheid in de kudde, ook als deze bestaat uit het paard zelf, jou en mij. Dit is een directe confrontatie voor jou als cliënt waarbij ik je uiteraard help te kijken naar jouw proces hierin. 


Heb je een meer coachende hulpvraag? Dan zet ik paardencoaching in. Hier gaat het om het verkrijgen van inzicht en het zoeken naar een oplossing.


Vanuit ervaring weet ik dat therapie met paarden een soort rust geeft. Het paard kan zoveel moois geven en heeft ook direct een regulerende functie. Dit kan helpen om hoofd en hart te verbinden. 


De kracht van het spiegelen door paarden zit in het durven doorvoelen van wat er is; vertellen zonder woorden...


Hoe werkt het

Effectief

Paarden denken in beelden en reageren op wat zij zien. Ze nemen de wereld in het 'hier en nu' waar. Het paard oordeelt niet maar accepteert jou zoals je bent.  Paarden zijn helder voelend en lichaamsbewust, hierdoor kunnen ze door hun lichaamstaal laten zien wat er in het menselijk onderbewustzijn omgaat. Ze reageren non-verbaal op mensen. 

Creatief

Ik zet creatieve werkvormen in. Dit kan met het paard maar ook door middel van SPEL waarbij het paard wel in de buurt is maar waarbij we het dier even met rust laten. Dit is niet van tevoren te voorspellen. Meestal wordt het paard betrokken in een spel, met name bij kinderen. Denk aan het bouwen van een parcours, slalommen met het paard tussen pionnen, samen een paard leiden en spellen die zijn gebasseerd op vertrouwen en leiderschap. Ook hierbij zal het paard fungeren als steun en laat het zien wat in jou leeft. 

Helend

Tijdens de therapie is het paard een metafoor, spiegel, hulpinstrument, een steun, een grote knuffel. Zo is de therapie minder ingewikkeld en het helpt mij als therapeut jou te begeleiden in het proces naar heling. Soms loopt het paard los in de bak en zien we wat er gebeurt; is er afstand, of toenadering? Soms mag je een opdracht doen met het paard aan de lijn en overwin je obstakels. Paarden zijn eerlijk en helpen jou om recht te doen aan wie je wezenlijk bent.

- HIER EN NU

- METAFOOR

- SPIEGEL

- HULPINSTRUMENT

- STEUN

- KNUFFEL

- HELING

- SPEL
Welkom!


Maar even dit vooraf aan een therapie- of coachsessie met paard:

als gediplomeerd paardencoach en equitherapeut ben ik verplicht je te wijzen op veiligheidsvoorschriften. Dit zijn o.a. het dragen van stevige schoenen totaan de enkels en het dragen van handschoenen voor als je het paard aan de lijn vasthoudt. Verdere aanwijzingen zal ik ter plekke geven. Hierbij let ik op de veiligheid van jou, van het paard en van mij. Hou er rekening mee dat we werken naast het paard, niet op het paard; het is geen rijles.

We tekenen ook een veiligheidsprotocol. Deze is hier te lezen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Ik hoop jouw 'innerlijke zelf' te ontmoeten bij de paarden en bovenal hoop ik dat jij meer inzicht krijgt in jouw proces binnen de therapie.

                       

Veiligheid voorop